Burrat apo gratë, studimi tregon se kush mund të jetojë më gjatë

Një studim ka vënë në pikëpyetje atë që shumë njerwz besonin – se gratë jetojnë më shumë se burrat, veçanërisht burrat që janë të martuar ose kanë një diplomë universitare.

Analiza që përfshin dy shekuj në të gjitha kontinentet arriti në përfundimin se megjithëse burrat kanë një jetëgjatësi më të ulët se gratë, ata kanë një “shans të konsiderueshëm për të mbijetuar femrat”.

Midis 25% dhe 50% e burrave kanë mbijetuar gratë, sipas akademikëve në Danimarkë, të cilët theksuan se ndryshimet e mëdha në jetëgjatësinë ndonjëherë maskojnë mbivendosje thelbësore në jetëgjatësinë midis gjinive dhe se përmbledhja e gjatësisë mesatare të jetës mund të jetë një “thjeshtim masë”.

Studimi, i botuar në revistën BMJ Open, shqyrtoi të dhënat mbi jetëgjatësinë e burrave dhe grave në 199 vende për gati 200 vjet. Ai arriti në përfundimin se burrat kanë një probabilitet të lartë për të mbijetuar gratë, veçanërisht ata që janë të martuar ose kanë një diplomë.

“Meshkujt që janë të martuar ose kanë një diplomë universitare priren të jetojnë më shumë se femrat që janë të pamartuara ose që nuk kanë një diplomë të shkollës së mesme”, thanë autorët.

Analiza zbuloi gjithashtu se në vendet e zhvilluara, probabiliteti që burrat të mbijetonin gratë ra deri në vitet 1970, pas së cilës u rrit gradualisht në të gjitha popullatat. Rritja dhe rënia e dallimeve në jetëgjatësinë i atribuohen kryesisht pirjes së duhanit dhe ndryshimeve të tjera të sjelljes. Hulumtimi tha: “Një interpretim i verbër i ndryshimeve të jetëgjatësisë ndonjëherë mund të çojë në një perceptim të shtrembëruar të pabarazive aktuale [në jetëgjatësi].”

Ai shtoi: “Megjithëse jetëgjatësia e meshkujve është përgjithësisht më e ulët se jetëgjatësia e femrave, dhe shkalla e vdekjes së meshkujve është zakonisht më e lartë në të gjitha moshat, meshkujt kanë një shans të konsiderueshëm për të mbijetuar femrat.

“Këto gjetje sfidojnë përshtypjen e përgjithshme se burrat nuk jetojnë aq gjatë sa gratë dhe zbulojnë një pabarazi më të nuancuar në jetëgjatësinë midis femrave dhe meshkujve.”

Akademikët sugjeruan se një masë më e mirë mund të ishte ekzaminimi i jetëgjatësisë së të dy gjinive në vende të ndryshme.

Shpërndaje këtë lajm në:

Më shumë