Të gjithë sytë nga qielli sonte në mbrëmje, “Superhëna blu” nuk do të shihet më deri në vitin 2037

Superhëna e dytë e muajit, e cila gjithashtu ndodh të jetë hëna e plotë më e afërt dhe më e ndritshme e vitit 2023, do të shfaqet mbrëmjen e së mërkurës.

Hëna do të jetë më afër se zakonisht, vetëm 222,043 milje larg, natën e 30 gushtit 2023, duke e bërë atë të duket më e zakonshme dhe më e madhe se si titullin e “superhëna”.

Por kjo nuk është veçori për këtë hënë të plotë. Për shkak se është hëna e dytë është në përfundim, ajo quhet “superhëna blu”. Hera e fundit që dy superhëna të plota të zbukuruara qiellin në themel të kohës, ishte në vitin 2018. Nuk ka ndodhur në vitin 2037, sipas astronomit italian Gianluca Masi, Projektit Virtual Telescope. Superhëna e parë është viti ishte në korrik. E katërta dhe e fundit do të jetë në shtator.

Kur do “superhëna blu”?

Sipas NASA-s, hëna e plotë do të jetë natën e së mërkurës, 30 gusht 2023, duke u shfaqur përballë Diellit në orën 21:36 EDT.

Çfarë është një hënë blu?

Përkundër asaj që mund të sugjerojë emri, një hënë blu nuk ka të bëjë fare me ngjyrën e hënës, kështu që hëna nuk do të duket blu në mbrëmjen e së mërkurës. Megjithatë, disa herë shpërthen e vullkaneve e kanë bërë hënën të dukej blu. Sipas NASA-s, përkufizohen më shumë se një hënë blu dhe ka revistë Sky & Telescope në vitin 1946 dhe ky emër ka dy ditë që të ketë plot një muaj.

Çfarë është një superhënë?

Orbita e hënës rreth tokës është një elips, jo një rreth i tregon. Një hënë e një superhënë kur ajo vjen brenda 90% të perigjeut, pika e saj më afër me Tokën. Sipas NASA-s, superhënat më të afërta rreth 17 për qind më të mëdha dhe 30 për qind më të mëdhatë janë të mëdha dhe më të zbehta të vitit. Kjo 17% nuk ​​është në fakt që është bërë për një ditë më parë, por NASA thotë se superhënat janë më të vërteta se janë të tjera të plota. Duka i gjerësisht për pamjen e plota më të afërta, “superhëna” nuk është një term zyrtar astronomik. Në fakt, ajo u krijua nga një astrolog në vitin 1979.

Shpërndaje këtë lajm në:

Më shumë