Vendimi i GJNP-së për urdhër-arrestin e Putin detyron 123 shtetet anëtare të gjykatës ta transferojnë atë në Hagë

Vendimi i gjykatës penale ndërkombëtare për të lëshuar një urdhër-arrest për Vladimir Putin detyron 123 shtetet anëtare të gjykatës të arrestojnë presidentin rus dhe ta transferojnë atë në Hagë, Holandë, për gjykim nëse ai shkel në territorin e tyre.

Gjykata lëshoi gjithashtu një urdhër të premten për Maria Lvova-Belova, komisionerja ruse për të drejtat e fëmijëve, me të njëjtat akuza që pretendojnë krime lufte.

Agence France-Presse raportoi gjithashtu se një raport i mbështetur nga SHBA nga studiuesit e Universitetit Yale muajin e kaluar tha se Rusia kishte mbajtur të paktën 6,000 fëmijë ukrainas në të paktën 43 kampe dhe objekte të tjera si pjesë e një “rrjeti sistematik në shkallë të gjerë”.

Rusia ka mohuar që forcat e saj të kenë kryer mizori gjatë luftës, ndërsa Kremlini tha se urdhri i arrestit kundër Putinit ishte i egër dhe “i pavlefshëm” për Rusinë.

Burimet e ICC-së thanë se ata mendonin se tani ishte “shumë e pamundur” që Putin të udhëtonte në ndonjë vend që aktualisht mbështet Ukrainën dhe se nëse e bënte këtë, rrezikonte arrestimin.

Shpërndaje këtë lajm në:

Më shumë