Të nënshtruar dhe të poshtëruar nga Blerim Devolli

Nuk është vetëm faji i Blerimit. Në fakt nuk është fare faji i tij. Vulën për vandalizmin më të madh ekonomik në Kosovë, për krimin më të madh në këto dy dekada, e mbajnë Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Ramush Haradinaj, Shpend Ahmeti…

Loading...
Loading...

Ka katër ditë që Gazeta Express dhe televizioni T7 po nxjerrin në dritë dokument pas dokumenti për aferën kriminale në mes të PTK’së dhe Z-Mobile, por që çdokush në Kosovë, çdokush që ka diçka në dorë, i ka mbyllur të dy sytë me duar për të mos parë e as lexuar për këtë krim.

Në fakt nuk i kanë mbyllur ata sytë me duart e tyre, sytë e tyre janë mbyllur fort prej tentakulave të Blerim Devollit. Ne, në Gazeta Express dhe T7, pothuajse po flasim vet me vete – tash e 10 vjet.

Çfarë po ndodh?

Qeveria nuk dëshiron të thotë asnjë fjalë, ani pse shumë shpejt do t’i shpërthejë bomba më e madhe në historinë më të re të Kosovës, kolapsimi i kompanisë që punëson mijëra veta. Nuk dëshiron të thotë asnjë fjalë, jo pse nuk di të thotë, jo pse nuk e sheh se çfarë po ndodh, por për arsyen se partnerët qeveritarë, të tretë bashkë, PDK, AAK, Nisma, në një fazë të caktuar të zhvillimit të tyre politik, e po besoj që edhe tash kur po i shkruaj këta rreshta, janë ushqyer nga dora e Belit. E vërteta është ndoshta edhe më e hidhur, bartësit e këtyre subjekteve politike, Veseli, Haradinaj dhe Fatmir Limaj, mendojnë se hajnia që Beli e ka bërë në bashkëpunim me ta është kreativitet.

Kuvendi, ose pjesa dërrmuese e Kuvendit, nuk dëshiron të flasë për këtë aferë, për të njëjtat arsye për të cilat nuk flet as qeveria. Unë besoj që një pjesë e Kuvendit, duke e përfshirë një pjesë të vogël të LDK’së, Isa Mustafa personalisht, e tek tuk edhe ndonjë deputet tjetër, nuk janë të prekur nga bakshishet e Belit. Gjithashtu, besoj që edhe ajo çfarë mbeti nga Vetëvendosja, pra ata që janë rreth Albin Kurtit, janë të shëndoshë në këtë drejtim. Ndoshta edhe Lista Serbe. Këta të fundit, jo pse nuk do të donin, po pse Beli nuk ka pasur nevojë për ta. Përveç këtyre, çdo gjë tjetër në Kuvendin e Kosovës është e kalbur, kur është në pyetje Blerim Devolli. Përndryshe, krejtësisht të kapur nga Blerim Devolli janë PDK, AAK, Nisma, e sigurisht që në këtë romancë të kësaj katërsheje tash është edhe Shpend Ahmeti. Kujtimet për këtë të fundit në jahtin e Blerimit të gjithë i kemi të freskëta.

Presidenti? Hahahahahahahaha.

Në vende të ndryshme të botës janë presidentët ata që i kanë biznesmenët e tyre. Kosova mund të jetë vendi i vetëm në Evropë kur një biznesmen e ka Presidentin e vet.

Prokuroria? Hahahahahahahaha.

Nuk ka prokuror e as gjyqtar që do t’i dilte përpara kësaj stuhie. Më me dëshirë do t’i dilnin përpara një treni dhe 100 vagonëve. Më shumë do të kishte gjasa që të mbijetonte nga treni, se sa nga Blerimi dhe argatët e tij. Të kesh punë me Blerimin është sikur të kesh punë njëkohësisht me Ramushin, Kadriun, Fatmirin dhe të gjithë të tjerët që këtyre u shkojnë përmbrapa.

—–

Më kujtohet kur si gazetar më i ri, fill pasluftës, bashkë edhe me gazetarët e mediave të tjera, po i bënim hapat e parë në gazetari hulumtuese. Shkruanim me pasion të madh për aferat korruptive, kryesisht në ndërmarrje publike, pra edhe në PTK, por edhe në ndërmarrje të tjera. Raportonim edhe për Dogana, për ATK, për ministri të ndryshme. Me dhjetëra herë i kemi parë rezultatet e punës sonë. Arrestoheshin drejtorë institucionesh, zyrtarë të lartë të këtyre institucioneve, menaxherë të ndryshëm. E kam në kujtesë shkrimin për një aferë në mes të Leme Xhemës, ish-drejtoreshë e PTK’së, dhe një kompanie norvegjeze, për një projekt të quajtur ARTET. Po flasim për një dyshim prej 300 mijë eurove, jo më shumë. Ishte arrestuar drejtoresha. Pastaj ishte arrestuar ish-drejtori i Doganave, për një rast tjetër. Ishin arrestuar në fakt plot doganierë, për korrupsion dhe abuzime. Nuk kishte muaj që dikush nuk përfundonte në pranga. Akte të tilla të guximshme të organeve të drejtësisë, e cila në atë kohe ishte shumë më e pavarur se sa kjo sot, ishte një infuzion i jashtëzakonshëm për ne gazetarët. Vazhdonim të gjurmonim dhe të shkruanim.

E sot?

Ka fakte të mjaftueshme se si, përveç tjerash, PTK i ka paguar Devollëve 4.5 milionë euro për shpenzimet gjyqësore në Arbitrazh. Këtë e pranon edhe ish=drejtori i PTK’së. Në anën tjetër, Devollët në Administratën Tatimore i kanë lajmëruar si shpenzime të Arbitrazhit vetëm 600 mijë euro. Pra, janë paguar rreth 4 milionë euro më shumë. Mos të flasim pastaj për kryegjënë e kësaj afere, pra vetë ekzistencën e Z-Mobile, e cila është shndërruar në një vrimë të zezë financiare për të hyrat publike. Jo që nuk flet kush për këtë temë, por ka zëra që tregojnë se ndoshta Qeveria fare në fund do t’ia dhurojë gratis çfarëdo që do të mbetet nga Telekomi i dikurshëm, kompani që vlente rreth 1 miliard euro, pak vite më parë. Kaq larg kanë shkuar gjërat.

Fill pasluftës ka qene turp që politikanët të shoqëroheshin me biznesmenë të pandershëm. Ishte e turpshme që të shiheshin me ta në darka e në dreka. E tash? Asgjë më nuk është e turpshme. Për më tepër, përveç të gjitha të këqijave, gjeneratave të reja i ekspozohen si raste të suksesshme të të bërit biznes, njerëz të paditur dhe zhvatës si Blerim Devolli, ose shumë edhe shumë Blerima të tjerë.

Qeveria çdo ditë flet për mundësinë e hapjeve të vendeve të reja të punës: Kancelarja gjermane Angela Merkel i tha Presidentit Thaçi që duhet të ulet papunësia dhe të ndalet korrupsioni. Ndoshta do ta bëjnë një gjë të tillë, por jo në nivel të Kosovës. Do ta ulin papunësinë brenda rrjetës së tyre, duke i braktisur miliona të tjerë. Ka mundësi që Blerim Devolli, kur ta vrasë përfundimisht Telekomin e Kosovës, do t’i shtojë edhe ca vende të tjera të punës, në kurriz të Kosovës, të cilës do t’i shtohen edhe rreth 3.000 të tjerë të papunë.

Dhe kur krejt kjo do të ketë marrë fund, kur Telekomit do t’i organizohet ceremonia e varrimit, Oda Ekonomike e Kosovës, ose Oda Amerikane e Kosovës, do të ndajë çmimet për bizneset më të suksesshme në vend. Një të tillë ka mundësi t’ia ndajë edhe Blerimit.

Shpërndaje këtë lajm në:

Më shumë